איך להקל על עצמך בחזרה לעבודה אחרי חופשת לידה?
בסופו של דבר מגיע הרגע שצריך לחזור לעבודה.
כן, אם את קוראת שורות אלה כנראה שזה הגיע אליך.
ולא, זה לא משנה אם זה קורה אחרי 3 חודשים או אחרי חצי שנה – זה קשה!
קשה לנו לעזוב תינוק או תינוקת קטנים בידיים אחרות (ולא משנה כמה הן אוהבות)
קשה לנו לשנות פתאום את השגרה שלנו – נכון שלא קל גם בבית ו"חופשת לידה" זה מושג שהמציא בוודאי גבר אבל זו שגרה שהרבה אימהות מרגישות שהן מנהלות את הזמן שלהן ובוחרות בטיפול בתינוק ובאיזון הנשלט כביכול עם שאר עיסוקי הבית.
ב"חופשת לידה" יש לנו לגיטימציה להשקיט את הראש, האחריות, האיזון בין הבית לעבודה ולהתמקד בבית. גם אם זה קשה – זה עדיין תחום אחד כולל ובו יש לנו שליטה וגמישות יחסית.
עם החזרה לעבודה פתחנו למעשה עוד תחום ניהול, עוד תחום איזון וכמובן שהלב שלנו רגיל להיות ממוקד בתינוק או בתינוקת שלנו, להקשיב לצרכים, להתנהל בדרך שונה.
הנה כמה נקודות מבט שיעזרו לך לעבור את התקופה הזו:
1. זכרי שזו עדיין בחירה שלך – זה לא משנה אם חזרת לעבוד כי המצב הכלכלי לא מאפשר אחרת או כי את רוצה לשמור על רצף תעסוקתי – זו עדיין בחירה שאת עושה. את משקללת את המצב ומבינה מה צריך לעשות. הרבה מהאימהות מרגישות חוסר אונים כי הן לא רוצות לחזור אבל "אין ברירה אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו וכו'". תחושת חוסר הברירה גורמת לנו להרגיש קורבן. להרגיש שאנחנו לא שולטות במציאות שלנו. אני רוצה לומר שזה לא עניין של יש או אין ברירה אלא בסופו של דבר גם סוג של בחירה. אם ניקח אחריות ונבין שבסופו של דבר אנחנו החלטנו על החזרה הזו גם אם היא לא אידיאלית עבורנו כרגע – זה יעזור לנו לקבל את הדברים, לא להתנגד ולהנות יותר. הרי תוכלו לעבור למקום אחר, אולי זול יותר, לחסוך בדברים, להפוך להיות עצמאית ועוד מגוון פתרונות שאולי את לא יודעת עליהם אבל בסופו של דבר את בוחרת לחזור – אז או שתחשבי פעמיים מה נכון לך או שתביני שבחרת וזה בסדר ויש כאן משמעות מסוימת עבורך.
2. תני משמעות לחזרה לעבודה – מה מהנה אותך בעבודה? מה חשוב בחזרה הזו למען עצמך? למען המשפחה שלך? למען התינוק או התינוקת שלך?או בקיצור – מה בכל זאת טוב בזה? לך ולמשפחה?
למשל: את יוצאת להתאוורר ומביאה את עצמך עם "דלק" חדש הביתה, חשוב שלתינוק שלך יהיו עוד התנסויות מחוץ לבית ואולי מישהו סופסוף ילמד אותו לקחת בקבוק? את תורמת למצב הכלכלי בבית ותרגישי טוב עם עצמך. העבודה נותנת לך משמעות כאישה ולא רק בתפקיד מסוים. הפער בינך לבין בן זוגך מצטמצם כי שניכם עובדים וחווים דברים מחוץ לבית. המצב מדייק לך כמה חשובה לך המשפחה שלך וכמה את רוצה להשקיע בהם בנוכחות כשאת חוזרת.
3. תזכרי שההתחלה היא הכי קשה! הגוף שלך, הראש שלך, ההרגלים שלך משתנים אחרי מס' חודשים לא מבוטל שהורגלת אחרת. זה טבעי. טבעי גם להתגעגע או לרחם על עצמך – זו "מדרגה" לא קלה אבל הכל, הכל עובר. הידיעה שמשהו הוא זמני מקלה הרבה פעמים על המצב (גם כשהילדים שלך צורחים או משתוללים בשעות הערב..). קבלי את המצב ואת הקושי שנובע משינוי. ככל שתקבלי –זה יעבור מהר יותר.
4. הקושי ממשיך? – אולי ככה תגלי מה את באמת רוצה? אני קוראת לזה "דיוק" – כשהמצב קשה במקום לרחם על עצמנו ולהיות קורבן לנסיבות או לבוא בטענות למעסיקים או לממשלה – נוכל להבין יותר לעומק מה בעצם אני רוצה? ומשם לבקש ולפעול לכיוון. יש נשים שלא היו מוכנות להשלים עם המצב וזה הניע אותם לפתוח עסק או לשנות עיסוק. כל דבר שקורה לנו, קורה לנו לטובתנו – אל תתעלמי מהקושי. אם הוא לא עובר – תביני שיש כאן עבורך דיוק לרצונות הכמוסים שלך – מה את באמת רוצה? אולי את לא מספיק נהנית כרגע? אולי המשמעות של הפרנסה לא חזקה מספיק עבורך? נשים רבות עושות שינוי קריירה אחרי הלידה השנייה והלאה וזה נובע גם מהצורך להיות יותר משמעותית. כמו שאת משמעותית בבית, את רוצה גם בחוץ.
5. כתיבה יכולה לעזור לך! הזהות שלנו משתנה עם הלידה – המחשבות שונות, הבחירות שונות, סדרי העדיפויות שונים וזה לוקח זמן להכיר את עצמנו ככה ולסביבה להבין אותנו. הזהות החדשה הזו רוצה לפרוץ בכל תחומי החיים שלנו ולכן גם קשה לנו לחזור לתבנית אחרת מפעם.
אני מציעה לך לכתוב כל יום קצת – אפילו 4-5 דק' כדי להתבשל עם הזהות החדשה שלך, להבין את המחשבות שלך מבחוץ (מבלי לקבל עכשיו עצות מכל החברות והמשפחה..) זו פגישה עם עצמך שגורמת לך להבין ממה את נהנית באמת, מה את רוצה ואיך לעבור בעצמך את התקופה הזו. בסופו של דבר את החברה הכי טובה של עצמך ואת יכולה לעזור לך... הכתיבה מנקה ומבהירה לנו דברים. תקופה קשה היא המדרגה שלנו להתפתחות נוספת בחיים.
הכותבת היא יעל דורון יבין מנטורית ומאמנת אימהות לחיבור בין האישה והאמא שהן ליצירת איזון קבלה והגשמה.
לקבלת סדרת "תרגילי אימון לאימהות" כנסו לכאן וקבלו תרגילים שווים:
http://yael-yavin.com/gift/