הגענו הביתה ועכשיו מה?? מאמר שלישי בסדרה
במאמר הראשון עסקתי בצרכי התינוק בתקופה הראשונה שלאחר החזרה הביתה,
במאמר השני דיברתי על סיפוק צרכי האם.
במאמר הנוכחי אדון באפשרויות השונות הקיימות לתמיכה באם.
אפשרויות התמיכה מתחלקות בגדול לשתי קטגוריות –
עזרה מבית – בן/בת זוג, אמא, חמה, חברה או כל בן משפחה אחר.
עזרה מחוץ – דולה פוסט פארטום, מטפלים שמומחים בעיבוד חווית לידה, יועצות הנקה, אחות טיפת חלב, קבוצות תמיכה וליווי.
עזרה מבית
אם זכית ועומדים לצידך בני/בנות משפחה ו/או חברות/ים שיכולים ורוצים לעזור – אשרייך! העזרה יכולה לנוע בין שהות בבית אמא/חמה ועד מספר שעות קבוע/משתנה של עזרה יומית אצלך בבית. כל אחת ומה שמתאים ונוח לה (וכמובן מה שמתאים למגיש/ת העזרה)
בכל מקרה, כמו שכבר ציינתי בעבר, אם מציעים לך עזרה קבלי אותה בזרועות פתוחות. גם אם הדברים לא נעשים בדיוק בדרך שלך. זה הזמן עבורך לנוח, לטפל בתינוק/ת ובעצמך ולהתעסק מעט ככל הניתן ב"מנהלות".
כאשר מקבלים עזרה מבית חשוב לשים לב לעניין הגבולות. היכן עובר הגבול בין עזרה להתערבות? היכן עובר הגבול ביני לבין אמא/חמה/חברה...? והיכן נכנס בן/בת הזוג במערכת היחסים הזו? זהו נושא גדול ומורכב אשר תלוי בהמון גורמים. חשוב שאת ובן/בת זוגך תגדירו מראש מהם התחומים בהם תשמחי לקבל עזרה ומהם אותם תחומים השמורים לך ולבן/בת הזוג. כדאי גם שתגדירי לעצמך מראש כמה זמן ביום את מעוניינת בעזרה. יש נשים שיזכו לאפשרות הבחירה בין עזרה של 24/7 לעזרה לשעות ספורות, אם את ביניהן – הגדירי לעצמך מה מתאים לך? איפה תרגישי בנוח? מתי זה יהיה "יותר מדיי"?
שימי לב כי בן/בת הזוג לא מודרים לגמרי ממערכת היחסים שנרקמת מול התינוק/ת החדש/ה. יש לנו נטייה להמשיך ולפעול גם כאשר בן הזוג כבר נמצא בסביבה כי פשוט ככה זה יותר נוח ואנחנו נעשה את זה יותר מהר/טוב/יעיל.... (וזה כמובן לא קשור רק לעניין עזרה כזו או אחרת שתקבלי). הקפידי "להשאיר מקום" לבן הזוג בשעות שהוא נמצא וכך גם הוא יוכל להתחיל לבנות את מערכת היחסים עם התינוק/ת החדש/ה.
עזרה מחוץ
דולה פוסט פארטום – תומכת לידה שמתמחה בליווי יולדות בתקופה שלאחר הלידה (פוסט=אחרי, פארטום=לידה). דולה פוסט פארטום על פי רוב תגיע אליך הביתה על מנת להיות איתך בשעות או בימים הראשונים שלאחר הלידה. הדולה תעזור לך ולבן/בת זוגך להיכנס יותר בקלות לחיים החדשים – תלמד אתכם איך מקלחים/מחתלים/ מאכילים את התינוק/ת, מה עושים כשהוא/היא לא מפסיקים לבכות? תאפשר לך אפילו לשתות כוס קפה בנחת ולהתקלח!! כל דולה על-פי אופייה ובהתאמה לרצון היולדת ובן זוגה תעזור לכם לעבור בשלום ואפילו בהנאה את התקופה הראשונה שלאחר הלידה.
ברחבי הרשת ובפורומים השונים קיים מידע רב בנושא, שמות, טלפונים וכמובן המלצות. כמו בכל שירות מבעל מקצוע גם במקרה זה רצוי לפנות לדולה עליה קיבלת המלצות ו/או שמעת דברים טובים ולקיים שיחה טלפונית להתרשמות ראשונית.
עיבוד חווית לידה – מדובר על פי רוב על מפגש קבוצתי חד פעמי. כשמו כן הוא – המפגש נועד לעבד את חווית הלידה דרך שיתוף, הקשבה, צחוק וכלים חווייתיים שונים. במפגש תמצאי את הדרך שלך להכיל ולקבל את החוויה שעברת ולהסתכל עליה ממקום אחר, שלם ונוח יותר. מפגשי עיבוד חווית לידה מועברים על-פי רוב עלי-ידי מטפלים שונים דוגמת דולות, מדריכות הכנה ללידה, מאמנים ועוד.
פרטים על אנשי המקצוע העוסקים בתחום ניתן למצוא ברחבי הרשת ובפורומים השונים.
יועצות הנקה – בכל הסרטים והספרים תמיד מציירים לנו תמונה מושלמת של אישה נינוחה ויפת מראה מניקה את תינוקה הוורדרד בהנאה גדולה... האומנם??
במציאות לתמונה הזו יש המון גוונים שונים וההנקה, במיוחד בתחילת הדרך, איננה כזו נוחה, נעימה ופשוטה. חשוב לדעת שזה בסדר גמור להגיד "כואב לי/לא טוב לי/קשה לי" ואם את רוצה וזה חשוב לך – להיעזר ביועצת הנקה.
הנקה אינה מטרה! המטרה היא שהתינוק יאכל, יעלה במשקל ויתפתח בצורה תקינה וטובה. ההנקה היא אמצעי להשגת מטרה זו. אם את חווה קשיים בהנקה ואת מעוניינת להמשיך ולהניק חשוב שתעזרי ביועצת הנקה. יועצת ההנקה תבדוק את האופן בו את מניקה, את הצורה בה תינוקך נצמד לשד ויונק ותאבחן את מקור הבעיה. ליועצות הנקה כלים רבים ושונים לעזור לתינוקות לינוק ולאמהות להניק.
גם לשירות זה ניתן למצוא מידע רב ומגוון ברשת ובפורומים. את רשימת יועצות ההנקה המוסמכות ניתן למצוא באתר הרשמי של האיגוד הישראלי ליועצות הנקה http://www.iaclc.org.il/
אחות טיפת חלב – טיפת חלב הוא אחד המקומות הראשונים בהם עלינו להתייצב עם התינוק אחרי השחרור מביה"ח (במקביל להתייצבות אצל רופא הילדים לבדיקה ראשונית ו"פתיחת תיק"). אחיות טיפת חלב מבצעות מעקב גדילה והתפתחות ונותנות את החיסונים התקופתיים לתינוק. במקרים מסוימים יערכו אחיות טיפת חלב ביקורי בית לאחר לידה ראשונה.
למידע נוסף ופרטים יש לפנות למשרד הבריאות או לסניף טיפת חלב באזור המגורים.
קבוצות תמיכה וליווי – ישנן נשים שירגישו יותר בנוח להתמודד עם השינויים באורח החיים ובהרגלים כחלק מקבוצה. הקבוצה נותנת לי איזושהי נקודת ייחוס ומאפשרת לי לראות ולהבין שאני לגמרי לא לבד בסיטואציה! לפעמים כשאנחנו שוקעות לתוך המציאות אנחנו חושבות שזה קורה רק לנו, שרק אנחנו חוות את הדברים בצורה כזו. במציאות, רובנו מתמודדות עם אותם האתגרים וחוות את אותן התחושות. קבוצה או סדנא היא המקום עבורך לשתף, להקשיב, לתת עצה ולקבל כמה בחזרה. לרכוש חברות חדשות שילוו אותך בהמשך הדרך וחוות ממש את אותם הדברים שאת חווה. בקבוצה כזו אפשר לדון בנושאים שהמשתתפות מעלות, נושאים אשר מעסיקים אותן ביום-יום שלהן ואפשר לדון בנושאים כללים (וכמובן בהקשר שלהם לחיי היום-יום) שהמנחה מביאה.
קבוצת תמיכה היא הזדמנות לצאת קצת מהבית, להתאוורר ולנהל שיחה "של גדולים". מותר להודות שלפעמים אנחנו צריכות קצת הפסקה מ"שירי ילדות ישראלית" ו"מי מתוק של אמא"...
ברחבי הארץ ישנם מרכזים רבים בהן מתקיימים מפגשים של קבוצות תמיכה ו/או ליווי. חשוב שתבחרי מקום אליו את מתחברת, רצוי שהמקום יהיה קרוב לבית על מנת להקל עליך במפגשים עצמם וגם אח"כ בשמירה על קשרים שיווצרו.
בלֶדָה נפתחת סדנת "לשתף מכל הלב" - סדנא אינטימית, עד 6 נשים לאחר לידה. בסדנא נדבר ונשתף, נבכה ונצחק ובעיקר נראה שאנחנו לגמרי לא לבד. לפרטים נוספים על הסדנא – http://myleda.ravpage.co.il/withallmyheart
התקופה הראשונה שלאחר הלידה יכולה להיות תקופה יפה ושמחה. תקופה של צמיחה אישית לצד גידול התינוק המופלא שלך. אבל היא יכולה להיות גם קשה ומעייפת, מתישה, כואבת ומתסכלת. חשוב שתאפשרי לעצמך לנוח, לקבל עזרה וליהנות מהקיים. תמצאי לעצמך את הדרך הכי נכונה לך ולבן/בת זוגך, הדרך שתאפשר לכם באמת ליהנות ולמצות את חווית ההורות.
והכי חשוב – תזכרי שאת אף פעם לא לבד! תמיד יש שם מישהו לצידך שיכול לעזור ולהקל את רק צריכה להיות מוכנה ולאפשר.
ושוב - תודה גדולה לליאה - דולה מלווה לאחר לידה על הקריאה (שוב ושוב), העצות וההארות המצוינות!
* הכתיבה לאם ולתינוק נעשתה רק מטעמי נוחות. כל האמור נכון לכל הצדדים ולכל המינים הקשורים בגידול ובטיפול בתינוק/ת.
* כל האמור מתייחס לתינוק שנולד במועד (+-) וללא בעיות ספציפיות המצריכות טיפול מיוחד כזה או אחר.